Виживає той, хто діє тут і тепер, а не плаче за минулим чи лякає себе жахливим майбутнім

Вимушена зміна місця проживання, розлука та втрата зв‘язку з рідними та близькими, постійне переживання та страх — далеко не повний список проблем, з якими зараз зіткнулися сотні тисяч українців.

Кожен день бойових дій у рідній країні пережити надзвичайно складно. Серед людей, які тимчасово переїхали в Івано-Франківську територіальну громаду через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, найбільше — жителів Києва, Харкова, Чернігова та Чернігівської й Київської областей.

Кандидатка психологічних наук, професорка кафедри загальної та клінічної психології факультету психології Мирослава Гасюк під час лекції «Психологічна самодопомога у складних життєвих обставинах» у рамках онлайн-курсів Прикарпатського університету МОВА ОБІЙМАЄ своїм теплим словом і професійними порадами змогла обійняти кожного слухача. Кожного з людей, яким зараз так важно знайти себе у нових обставинах, переступити через руїни і почати сьогодні і зараз будувати нове, інше життя.

«Знаєте, чого я хочу? Я хочу поїхати в Ірпінь, я хочу поїхати у Гостомель, щоб допомогти моїм новим знайомим прибрати цю випалену землю, і розпочати жити іншим життям», – зізналась психологиня в кінці зустрічі, яка тривала значно довше запланованого часу.

Пані Мирослава зізналась, що хоча тема її лекції була окреслена досить чітко, вона не знала заздалегідь, що сказати.

«Я маю бути абсолютно щирою з вами, тоді я зможу допомогти», – пояснила вона як це працює. І воно справді спрацювало. Дехто зі слухачів плакав під час лекції, хтось робив нотатки, у когось обличчя трохи просвітлішало, а очі потепліли.

Її поради були простими і у той же час дуже дієвими. Не забирати енергію у самих себе. Не картати себе за те, що ми начебто робимо неправильно. Адже переважна більшість з нас ніколи не потрапляла під ракетні обстріли і не тікала з рідного рому. Ми не маємо такого досвіду, а отже звідки нам знати як вчиняти правильно у цій ситуації?

Не треба зациклюватися на минулому, не треба лякати себе фантазіями про страшне майбутнє. Треба жити сьогодні і зараз. Не планувати нічого більш як на декілька годин наперед. «Виживає той, хто діє тут і тепер», – переконувала слухачів психологиня.

А ще вона попросила оцінювати себе, а також близьку кожному з нас людину та всіх тих, з ким ви зараз є разом, тільки із знаком плюс, а не мінус.

«Робити боляче близькій людині у тих обставинах, у яких ми зараз всі знаходимось, це красти і свій енергетичний ресурс, і її енергетичний ресурс, – пояснила Мирослава Гасюк. – Треба думати про те, що ми маємо всі діяти разом і тільки разом ми подолаємо усі наші проблеми. Не надіємося, що повернемося у минуле і там буде знову все добре. Так, минуле було добрим і добрі спогади – це чудово, але треба жити сьогоденням. І ще, якщо хтось думає, що йому у нинішній ситуації хтось щось винен, то це абсолютна дитяча позиція. Треба розуміти і бачити свої потреби і тоді завжди знайдуться люди, які допоможуть їх задовільнити».

Щодо мови… То порада пані Мирослави була наступною: «Це не стосується лише мови. Це стосується всіх сфер життя. Треба поважати людей, які від щирого серця простягнули руку допомоги у страшні часи. А тому, нехай українська мова людей зі Сходу та Центральної України не є ідеальною, намагання розмовляти нею, сприймається завжди дуже позитивно».

Із тематикою наступних зустрічей курсів МОВА ОБІЙМАЄ можна ознайомитися ТУТ https://bit.ly/3tOelVo

На курси вже зареєстровано більше 50 осіб. Вони відбуваються у будні дні о 16 годині.

Щоб зареєструватися на курси, слід заповнити відповідну форму за цим покликанням: https://bit.ly/3NtaxAO

Говорімо один із одним, і хай мова всіх нас огорне своїми теплими й комфортними обіймами, як рідних дітей!