Відбулась нарада експертів міжнародних проєктів Прикарпатського та Варшавського університетів

9-10 березня у Татарові (Івано-Франківська область) відбулась дводенна робоча щорічна нарада експертів щодо проєктів створення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів на горі Піп Іван та Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі (МЦЗ) у Микуличині.

У засіданні взяли участь ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, проректор Прикарпатського національного університету Ярослав Шинкарук, директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький, Генеральний консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкевич, представники університетів (офлайн та онлайн), представники управління ДСНС в Івано-Франківській області (офлайн та онлайн), Бещадської групи гірських добровольчих рятувальних загонів (онлайн), менеджери проєкту PIMReC, керівники органів місцевого самоврядування та проєктних установ обох країн (офлайн та онлайн), спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва Євросоюзу, підрядники, які виконують реставраційні та ремонтні роботи в Обсерваторії, експерти Державного підприємства “Український державний науково-дослідний інститут проектування міст “ДІПРОМІСТО” імені Ю.М.Білоконя.

Нагадаємо, міжнародний проєкт «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру (PIMReC)” в рамках співпраці PL-BY-UA реалізовується чотирма партнерами: Прикарпатським національним університетом ім. Василя Стефаника, Варшавським університетом, управлінням ДСНС в Івано-Франківській області, Бещадською групою гірських добровольчих рятувальних загонів.

Відкрив засідання ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда. Він підкреслив, що перед партнерами ще залишається багато завдань, але на спільні проєкти чекає велике майбутнє, головне, продовжувати разом рух вперед.

Директор Студій східноєвропейських й досліджень Варшавського університету Ян Маліцький розказав про історію та етапи відбудови обсерваторії, а також позитивно оцінив перспективи роботи МЦЗ. Він також презентував, підготовлений Студіями традиційний календар, присвячений історії створення обсерваторії у польські часи.

Також до учасників наради звернулась Генеральний консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкевич. Про хід будівельних робіт в Обсерваторії на горі Піп Іван за звітній період розповів проректор Прикарпатського національного університету Ярослав Шинкарук.

З роботою рятувальників в обсерваторії на горі Піп Іван звітували заступник начальника Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській област, менеджер проєкту PIMReC Микола Бурлак та начальник четвертої спеціалізованої пошуково-рятувальної групи Тарас Бринда, який брав участь онлайн безпосередньо з обсерваторії.

Під час зустрічі директор Центру європейських проєктів Лєшек Буллер та старший експерт Представництва Програми Транскордонного Співробітництва Польща-Україна у Львові Василь Хім’як ознайомили всіх з особливостями реалізації транскордонних проєктів. З деталями зустрічі можна ознайомитись на сайті Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» БІЛИЙ СЛОН.